Longchamp, renbaan in het Bois de Boulogne

Hordijk,-Parijs-PaardenraceG. Hordijk ( Den Haag 1899 – 1958 Amsterdam ), gouache, 39 x 57 cm., gesigneerd rechts onder.

In stijl wordt Hordijk vaak vergeleken met Dufy en Matisse.

Zijn werken behandelen diverse onderwerpen: van circus tot ballet, van paardenrennen tot stadsgezichten, van stillevens tot vrouwelijk naakt. Ook Hordijks levensloop kende vele omwentelingen, zoals zijn verhuizing naar Parijs in 1927, waar zijn vriendschap met Mondriaan ontstond.

Via zijn Amerikaanse echtgenote woonde hij later een tijd in New York. Maar Amsterdam bleek uiteindelijk zijn laatste verblijfplaats.

In elk van deze drie steden ging het hem professioneel voor de wind. Hij was tevens actief als ontwerper voor theaterdecors en kostuums, en kreeg ook belangrijke opdrachten, zoals de muurschilderingen in de Amsterdamse Stadsschouwburg en het Concertgebouw, of de decoratie van de presidentiële treinwagons voor de Argentijnse president Péron.

Werklustig als hij was, bleef hij zelfs opdrachten accepteren nadat keelkanker was vastgesteld in 1956. Maar nog datzelfde jaar viel het doek voor hem.